Hokkaido Pompoenen

Hokkaido pompoen

De pompoen is een zeer oude groente. De pompoen werd voor het eerst verbouwd in Midden en Zuid-Amerika ongeveer 9.000 tot 11.000 jaar geleden. Pas in de 16e eeuw werd de pompoen geïntroduceerd in Europa. De pompoen is familie van van de courgette en de komkommer. Inmiddels zijn er vele soorten pompoenen te verkrijgen. De Hokkaido pompoen is de meest populaire pompoen. De pompoen is terug van weggeweest!

Pompoenen zijn gezond

Pompoen is rijk aan de vitamines: A, B1, B2, B6, B11 en vitamine C. Met name vitamine A is in pompoen ruimschoots aanwezig. Vitamine A, ook wel retinol genoemd, is een belangrijke stof die in ons lichaam nodig is voor het onderhouden van de huid. Maar ook onze ogen en longen hebben baat bij deze belangrijke voedingsstof.

Pompoen staat op de 7e plaats wat betreft de hoeveelheid vitamine A per 100 gram. Alleen zoete aardappel, wortel, raapstelen, boerenkool, spinazie en snijbiet bevatten meer vitamine A per 100 gram. Naast de vitamines bevat pompoen de mineralen: natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, koper en zink. Alleen belangrijk voor het onderhouden van een gezond lichaam. Een pompoen is dus erg gezond!

 Moet je een pompoen schillen?

De schil van de pompoen is eetbaar. Zelfs de bladeren van de plant, de bloemen, de stelen en natuurlijk de zaden zijn eetbaar. Schillen hoeft dus niet. Hoe verser de pompoen, hoe zachter de schil wordt bij de bereiding.

Pompoenen worden in het najaar geoogst tussen september en oktober. De schil van deze pompoenen kun je prima eten tot ongeveer januari, februari. Daarna is het lekkerder om ze te schillen. Tenzij je ze verwerkt in een pompoensoep of pompoenpuree.

 

Hokkaido pompoen bevat per 100 gr: eiwit (1,68 gr), vet (0,48 gr), koolhydraten (13,6 gr), vezels (2,37 gr), mineralen (1,18 gr), kalium (0,49 gr), caroteen (3,74 mg), vitamine B1 (34 micro gram), vitamine B2 (67 micro gram), vitamine B6 (30 micro gram) en vitamine C (30 mg)

 

Het Bio Pakhuis | Postbus 13066 | KVK: 65725700 | info@biopakhuis.nl